logo



 HOME   STAFF
 CONTATTI   AMMINISTRAZIONE  TRASPARENTE



CHI SIAM


30

Evangelos Petropoulos, Graham Cuff, Estibaliz Huete, Gorka Garcia, Matthew Wade, Daniela Spera, Loretta Aloisio, Joel Rochard, Alicia Torres, Dirk Weichgreb

Investigating the feasibility and the limits of highrate anaerobic winery wastewater treatment usinga hybrid-EGSB bio-reactor

Process Safety and Environmental Protection 102 (2016) 107–118



29

Fantozzi D., Matteucci F., Di Salvatore E., Terreri M., Servo E., Spera D., Del Gallo M.

Caratterizzazione del microbiota di alcuni suoli dell’altopiano del Fucino in relazione al tipo di coltura e alla stagionalità

40° Congresso “Suoli di qualità per una vita di qualità”, Roma,  1-3 dicembre 2015



28

Matteucci F., Saggio A., Terreri M., Servo E., Spera D., Del Gallo M.

Influenza della coltivazione cannabis sativa sulla struttura della comunità microbica del suolo nell’altopiano del Fucino

40° Congresso “Suoli di qualità per una vita di qualità”, Roma,  1-3 dicembre 2015



27
A. R. Frattaroli, S. Ciabò, G. Pirone, D. M.Spera, A. Marucci, B. Romano.

THE DISAPPEARANCE OF TRADITIONAL AGRICULTURAL LANDSCAPES IN THE MEDITERRANEAN BASIN. THE CASE OF ALMOND ORCHARDS IN CENTRAL ITALY.


Journal of Plant Sociology, 2014, IN PRESS



26
Loretta Aloisio, Annalisa De Santis, Daniela Maria Spera, Vito Pignatelli.

Use in Abruzzo region of lignocellulosic wastes to produce bioethanol. 

5° International Symposium on Energy from Biomass and Waste, Venezia 17-20 Novembre 2014



25
Loretta Aloisio, Annalisa De Santis, Daniela Maria Spera, Vito Pignatelli, Roberto Albergo.

Innovative of second generation ethanol production from biomass crops by Pichia stipitis.


INDUSTRIAL BIOTECHNOLOGY INTERNATIONAL CONFERENCE ROMA, Rome 8-11 June 2014



24
H Bergasa, G. Cuff, G. Garcia, L. Aloisio, A. Torres, D. Weichgrebe, D. Spera, J. Rochard, G. Montague, E. Huete.

Optimization of Anaerobic Digestion Processes of Solid Waste from Wine Production.


10th International Conference on Renewable Resources & Biorefineries, Valladolid (Spain)  4 -6 June 2014



23
L. Aloisio, H. Bergasa, D. Spera, E. Huete, D. Weichgrebe, G. Montague, J. Rochard.

"AD-WINE" Project: High performance anaerobic digesters for the treatment of medium sized wineries’ effluent.

ITALIAN FORUM ON INDUSTRIAL BIOTECH AND BIOECONOMY - IFIB 2013,
Naples 22-23 October 2013



22
L. Bacchetta, M. Aramini, A. Zini, V. Di Giammatteo, D. Spera, P. Drogoudi, M. Rovira, A. P. Silva, A. Solar, R. Botta.

Fatty acids and alpha-tocopherol composition in hazelnut (Corylus avellana L.): a chemometric approach to emphasize the quality of European germplasm.

Journal of Euphytica 10681/EUPH - Article 861 (2013)



21
European Partner: Daniela M. Spera (CRAB)

Nuts and Almond: SAFENUT.

Preserving genetic resources in agriculture. Achievements of the 17 projects of the Community Programme 2006-2011. Printed by EC, 2013



20
D.M. Spera, E. Heute, G. Montague, D. Weichgrebe, J. Rochard.

“AD-WINE” Project: High performance anaerobic digesters for the treatment of medium sized wineries’ effluents.

4° International Symposium on Energy from Biomass and Waste
, Venezia 12-15 Novembre 2012



19
M. Terreri, D.M. Spera

Selection of wild yeasts used in typical white wines.

Italian Forum for Industrial Biotech and Bioeconomy, Milano 23-24 ottobre 2012



18
S.Bianchini, D.M. Spera, V. Di Giammatteo

In vitro and in vivo inoculation of four endophytic bacteria on lycopersicon esculentum and their potential industrial application.

Italian Forum for Industrial Biotech and Bioeconomy, Milano 23-24 ottobre 2012



17

M. Terreri, D.M. Spera

Use of lactic bacteria in minimally processed food.


Italian Forum for Industrial Biotech and Bioeconomy, Milano 23-24 ottobre 2012



16

L. Aloisio, S. Bianchini.

 
Bioethanol sustainable production in Abruzzo Region: simulations to evaluate cost/benefit of different energy crops.


XIX
International Symposium on Alchol Fuels, Verona 10-14 Ottobre 2011



15

Vittorio Di Giammatteo, Daniela M. Spera, Donato Silveri, Barbara Di Giovanni, Loretta Bacchetta.

 
Salvaguardia delle risorse genetiche nelle aree marginali: l’esperienza del progetto SAFENUT.


Convegno Nazionale Società Italiana di Agronomia, Teramo 7-9 settembre 2011



14

L. Aloisio, D.M. Spera,  M. Terreri

Produzione di latte d'asina in polvere.


Latte di asina: produzione, caratteristiche e gestione dell’azienda asinina, (2011) 209-215



13

M. Magnani, E. Bartolucci, D. Porro, G. Damonte, G. Schippa, S. Bianchini.


Glucobrassicin production by engineered Saccharomyces cerevisiae: development of an industrial procedure.

14th International Biotechnology Symposium and Exhibition,
Rimini 14-18 September 2010



12

A. Frattaroli, S. Ciabò, G. Pirone, B. Romano, D. Spera.

 
Analisi multitemporale del paesaggio del mandorlo in un'area del Parco Naturale Regionale Sirente-Velino.

Coltivare la biodiversità Agricoltura, foreste e territorio: conservare, innovare, pianificare,
Milano  10-11 Giugno 2010



11

L. Bacchetta, M. Aramini, D. Avanzato, R. Botta, P. Boccacci, V. Di Giammatteo, B. Di Giovanni, D. Spera, A. Vaccaro.

 
Il Progetto Europeo SAFENUT: risultati di un triennio di attività sulla gestione e valorizzazione del germoplasma di nocciolo e mandorlo.

 
Le IX Giornate Scientifiche della Società di Ortofrutticoltura italiana (SOI). Firenze 10-12 marzo 2010



10

M. Terreri, D.M. Spera, V. Di Giammatteo, R. Lovino, L. Fasanella, S. Maenza.

Impiego di batteri lattici per la preparazione di carciofi probiotici di V gamma.

9° Congresso Italiano di Scienza e Tecnologia degli Alimenti CISETA,
Milano 11-12 Giugno 2009



9

R. Lovino, L. Fasanella, S. Maenza, M. Terreri, D.M. Spera, M. Diaferia.

Shelf-life di carciofi di V gamma.

9° Congresso Italiano di Scienza e Tecnologia degli Alimenti CISETA,
Milano 11-12 Giugno 2009



8

M. Terreri, D. M. Spera, V. Di Giammatteo.

Attività antagonista  di batteri lattici in vitro ed in vivo su ortaggi minimamente trattati.

9° Congresso Italiano di Scienza e Tecnologia degli Alimenti CISETA,
Milano 11-12 Giugno 2009



7

M. Del Gallo, D.M. Spera, V. Di Giammatteo, S. Bianchini.

In vitro and in vivo inoculation of four endophytic bacteria on lycopersicon esculentium and their potential industrial application.

 
29th International Exhibition – Congress on Chemical Engineering, Environmental protection and biotechnology, Frankfurt am Main, Germany, May 11-15 2009



6

A. Solar, M. Rovira, H. Duval, L. Bacchetta, D. Avanzato, R. Botta, P. Drogoudi, I. Metzidakis, J.P. Sarraquigne, A.P. Silva, R. Socias, D.M. Spera.

 
The agri gen res safenut: establishing hazelnut and almond core collections on service of rationalization of national ex-situ collections.


19th EUCARPIA Conference Genetic Resources,
Ljubljana, Slovenia, May 26th – 29th 2009



5

G. Schippa.

 
Potenziale di innovazione delle biotecnologie nel settore agroindustriale.


Rend
iconti Accademia Nazionale delle Scienze detta degli XL- Memorie di Scienze Fisiche e Naturali 127° (2009), vol XXIII, P.II, pp 1-12



4

L. Bacchetta, D. Avanzato, R. Botta, P. Drogoudi, H Duval, I. Metzidakis, M. Rovira, A.P. Silva, R. Socias, A. Solar, D. Spera, D. Torello Marinoni.

An european project for the valorization of autochthonous almond and hazelnut genetic resources.

First Symposium on Horticulture in Europe, Austria, Wien 17-20 February 2008



3

L. Bacchetta, D. Avanzato, P. Drogoudi, H Duval, Socias i company, D. Spera.

 
The European Safenut project for improving almond genetic resources utilization.


XIV Grempa meeting of the mediterranean research group for almond and pistachio,
Greece, Athens 30 March – 4 April 2008



2

P. De Berardis.

Centro di competenze per la produzione e trasferimento dell’innovazione.

Metodi di concertazione e ruolo dell’innovazione in agricoltura, (2008) 63-66



1

L. Bacchetta, D. Avanzato, R. Botta, P. Drogoudi, I. Metzidakis, Duval H, M. Rovira, A. P. Silva, A. Solar, D. Spera.

 
SAFENUT: a European Project for the valorization of autochthonus almond and hazelnut genetic resources.

International research conference on “Plant genetic Sotocks: the basis of Agriculture of Today”,
Bulgaria , Plovdiv 13-14 June 2007

LE STRUTTURE 
INNOVAZIONI PRODOTTE 
BIOTECNOLOGIE SVILUPPATE 
I NOSTRI PROGETTI 
SERVIZI ALLE IMPRESE 
LINKS DI INTERESSE 
NEWS 









Via S. Pertini, 106 - 67051 AVEZZANO
Tel. 0863.412296/412105 - FAX 0863.412300 - E-mail: segreteria@crabavezzano.it